9 lutego 2012

Jak prawidłowo zadbać o twarz?

Każda z nas szczególną uwagę przywiązuje zarówno do wyglądu, jak i do tego, żeby czuć się dobrze w swojej skórze. Dużo kobiet we współczesnym świecie żyjąc w ciągłym pośpiechu zapomina o tym, co jest istotne w prawidłowej pielęgnacji cery. Jakikolwiek brak ingerencji w jej odżywianie może być przyczyną różnorodnych chorób i zmian na skórze. Każda cera – normalna, tłusta czy sucha – potrzebuję pewnych zabiegów kosmetycznych czy też odpowiedniego dopatrzenia, aby nie doprowadzić do niepożądanych zmian. Letnia i wiosenna pora roku wymaga innego odżywiania skóry niż okres zimowy. Stosując kuracje pielęgnacyjne mamy obowiązek mieć na uwadze rodzaj naszej cery:
Cera normalna:
*zwracamy uwagę na dobieranie kosmetyków, aby nie zawierały zbyt dużej dawki alkoholu, która niszczy warstwę ochronną skóry
*stosujemy codzienny demakijaż twarzy – mleczko lub żel do mycia twarzy i krem nawilżający na dzień i na noc
*porą letnią – używać filtrów przeciw UV, zimową – kremów półtłustych
*raz na 2 tygodnie warto zrobić odżywczą maseczkę, a raz w tygodniu peeling
Cera sucha:
*na co dzień pożądane jest stosowanie preparatów silnie natłuszczających i nawilżających
*pij dużo wody – jest ona niezbędna w nawilżeniu skóry
*jak najrzadziej chodź do solarium – wysusza ono cerę
*koniecznie używaj kremu na noc
*stosuj kosmetyki, które chronią przed filtrem UV
*zła dieta, spożywanie dużej ilości alkoholu, zaburzenia hormonalne – mogą być przyczyną wysychania skóry
*zrezygnuj z mycia twarzy mydłem
Cera tłusta:
*pozytywne efekty przyniesie wizyta na solarium (ale niezbyt często) oraz wystawienia twarzy na słońce
*jedz jak najmniej ostrych przypraw
*nie stosuj środków do pielęgnacji twarzy, które wysuszają cerę
*używaj do mycia żeli – najlepiej tych, które zawierają tymianek, szałwie czy cytrynę (lecz nie zimą)
*codzienna pielęgnacja tonikiem (poniżej 10% alkoholu) jest mile widziana
*różnego rodzaju peelingi czy maseczki są wskazane, a kremy najlepiej antybakteryjne lub matujące

Pozdrawiam Framboise♥


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz